Λευκωσία Loop Festival 2016

5-6 Ιανουαρίου 2016
Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Lefkosia Loop Festival Poster

 

Το Λευκωσία Loop Festival συμπληρώνει φέτος μια πενταετία παρουσίας στα μουσικά δρώμενα του νησιού. Στα πλαίσια του πέμπτου κατά σειρά Λευκωσία Loop Festival φιλοξενούνται μουσικοί και καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία και Αγγλία. Το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο θα αποτελέσει για δεύτερη χρονιά τον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων του διημέρου.
 
Η προσοχή φέτος στρέφεται κυρίως στον πειραματισμό με ηλεκτρονικά και ηλεκτροακουστικά μέσα. Στυλιστικά οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες κινούνται σε είδη hip hop, post rock, jazz, ηλεκτρονικής μουσικής, με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό: ο μετα-ψηφιακός ηχητικός κόσμος του Παντελή Διαμαντίδη μέσα στον οποίον εισάγονται, διασπώνται και αλλοιώνονται στοιχεία από διαφορετικά μουσικά στιλ, η καινούρια δουλειά του παραγωγού hip-hop Υegor Cergei συμπυκνωμένη σε ένα set που περιλαμβάνει δείγματα από ραδιόφωνο, beatbox και ηλεκτρονικά όργανα, το παλίμψηστο ψυχεδελικών μελωδιών και σινεματικών μουσικών χαλιών που δημιουργεί ο Zeyn Mroueh με τη χρήση κιθάρας, το αυτοσχεδιαστικό live-set του Radek Rudnicki με λούπες που παίζονται ζωντανά και τρέφονται μέσα σε drum machines, δημιουργώντας πυκνούς ήχους, εφέ και πειραματικά beats με πολύ μπάσο, η ακουστική αφήγηση της Έλενας Αγαθοκλέους και του Δημήτρη Σπύρου με αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και την «Ασκητική» του Καζαντζάκη, το πειραματικό αυτοσχεδιαστικό project του Νίκου Σιδηροκαστρίτη και Γιάννη Αναστασάκη ως ένα κράμα ambient, jazz και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ ήχου, κρότων και θορύβου, ένα νέο project (oaes) που κινείται μεταξύ αυτοσχεδιασμού και ημι-ντετερμινιστικού ήχου για φλάουτο (Εύη Νάκου) και ηλεκτρονικά (Jim Hoult), το duo Blue Loquat με πειραματισμούς πάνω στις μουσικές φόρμες μέσω της αντιπαράθεσης ποικίλων μουσικών ειδών και αισθητικών, οι οργανικές συνθέσεις του Μπάμπη Παπαδόπουλου, κομμάτια απ’ όλη τη μουσική του διαδρομή και έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού με εργαλεία μια κιθάρα κι έναν υπολογιστή και το προτζεκτ ΤROMPKTN του Αντρέα Τραχωνίτη, στην πρώτη του σόλο εμφάνιση που εμπεριέχει πολύ πειραματισμό και την χρήση πεταλιών.
 
Ο συνδυασμός των πιο πάνω προτάσεων διαμόρφωσε το πρόγραμμα του Λευκωσία Loop Festival 2016 ως εξής:
 
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016
 
Νίκος Σιδηροκαστρίτης / Γιάννης Αναστασάκης (GR)
Παντελής Διαμαντίδης (CY)
Blue Loquat (CY)
Zeyn Mroueh (UK)
TROMPKTN (CY)
 
Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016
 
Μπάμπης Παπαδόπουλος(GR)
Radek Rudnicki  (POL)
Yegor Cergei (GR)
Έλενα Αγαθοκλέους / Δημήτρης Σπύρου (CY)
oaes (UK/GR)

Έναρξη: 19:30
Πληροφορίες: 70007610
Εισιτήρια: €15 (διήμερο εισιτήριο)

Προπώληση: Πρόζακ Καφενείο (22104244), Crepaland Έγκωμης (22261000), Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (22781104), Σουσάμι (99846645) (από 5 Δεκεμβρίου, περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων)

Χορηγοί: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου,
Υποστηρικτές: studio eleven63, Πρόζακ Καφενείο, Crepaland, Πανεπιστήμιο Frederick (Audio Visual Communication)
Χορηγοί Επικοινωνίας: Παράθυρο, Street Radio

                             -------------------------------------------------------------------------

Video Song:

Η Λουβάνα ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να αποστείλουν ένα μικρό βιντεο του εαυτού τους όπου εκτελούν μια μουσική φράση, με λίγες απλές οδηγίες για το πώς να την φτιάξουν. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε τι είχαν δημιουργήσει οι υπόλοιποι. Η ομάδα της Λουβάνα μάζεψε τα βιντεάκια και δημιούργησε μια αυθεντική σύνθεση, την οποία μπορείτε να απολάυσετε στο πάρακάτω βίντεο.


--------------------------------------------------------------------------------

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΛΙΤΕΧΝΩΝ: 

Νικος Σιδηροκαστρίτης - Γιάννης Αναστασάκης (GR)

Ένα πειραματικό αυτοσχεδιαστικό project στο οποίο συμπράτουν ένας από τους σπουδαιότερους jazz drummers στην Ελλάδα, ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης (“Χάρης Λαμπράκης quartet”, “Haig Yazdjian group” κ.α), με την μοναδική έκφραση και το ιδιαίτερο παίξιμό του στα τύμπανα, μαζί με  την ιδιαίτερή προσέγγιση του Γιάννη Αναστασάκη (“Elektronik Meditation”, JAM pedals) στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων. Οι δύο μουσικοί συνθέτουν ζωντανά ένα κράμα ambient, jazz και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ ήχου, κρότων και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα "επιτρεπτά" όρια…

JamSidirokastritis

Μπάμπης Παπαδόπουλος (GR)

Ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος, γνωστός μέσα από την πορεία του συγκροτήματος Τρύπες αλλά και από την μετέπειτα διαδρομή του είτε μέσα από τις προσωπικές του δουλειές είτε μέσα από τις συνεργασίες του, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Στις συναυλίες του με τίτλο Electric Solo, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δικές του οργανικές συνθέσεις, κομμάτια απ’ όλη την μουσική διαδρομή του, και έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Εργαλεία του γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι, η κιθάρα του και ένας υπολογιστής. Με εφφέ και loops περνάει από το λυρισμό στο μοντερνισμό και στον κόσμο των ηχητικών εντυπώσεων δημιουργώντας έντονες εικόνες – διαθέσεις – και συναισθήματα. Σε πλήρη ανάπτυξη όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον ήχο του τόσο ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο και εν τέλει αγαπητό.

BabisPapadopoulos

oaes (GR/UK)

Ένα νέο project που κινείται μεταξύ αυτοσχεδιασμού και ημι-ντετερμινιστικού ήχου για φλάουτο και ηλεκτρονικά. Η φλαουτίστρια Εύη Νάκου και ο Jim Hoult στα ηλεκτρονικά αναμειγμύουν ψηφιακές συνθέσεις με το φυσικό ήχο του ακουστικού οργάνου, σε πραγματικό χρόνο. Ένας ήχος αρχίζει, τελειώνει και μορφοποιείται στο χρόνο ενώ η επεξεργασία του σήματος του καθορίζεται από την ίδια τη χροιά του.

oaes

Radek Rudnicki (POL)

Ο Radek παρουσιάζει ένα αυτοσχεδιαστικό live-set, συνδέοντας προγραμματισμό και λούπες φτιαγμένες με modular synthesizer. Οι λούπες του παίζονται ζωντανά και τρέφονται μέσα σε drum machines, δημιουργώντας πυκνούς ήχους, εφφέ και πειραματικά beats με πολύ μπάσο.

Radek

Zeyn Mroueh (UK)

Ο Ζeyn Mroueh, με βάση το Λονδίνο, δημιουργεί ένα μείγμα από ψυχεδελικές μελωδίες και σινεματικά μουσικά χαλία χρησιμοποιώντας την κιθάρα του. Οι κύριες του επιρροές έρχονται από το Post-Rock κίνημα που έγινε στην πόλη Montreal στα μέσα της δεκαετίας του 90’, και παίρνει στοιχεία από την αφηρημένη και μυστηριώδης ένταση που έβγαζε η μουσική των πιο αξιοσημείωτων καλλιτεχνών εκείνης της εποχής.

Zeyn Mroueh

Yegor Cergei (GR)

Το πρώτο live στην Κύπρο,στη χώρα που μεγάλωσε και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική. Τα κομμάτια που φτιάχνει περιέχουν δείγματα από το ραδιόφωνο, beatbox, φυσικά και ηλεκτρονικά όργανα, και ήχους που συλλαμβάνει το μικρόφωνο. To set του Yegor Cergei αποτελείται απο instrumentals που έφτιαξε απο το 2006 μέχρι σήμερα και accapella των mc's που συνεργάστηκε. Tο υλικό μιξάρεται και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο. Τεμαχισμός και μεταμόρφωση των accapellas και των beats συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο.

yegor cergei

Pandelis Diamantides (CY)

O Microseq δημιουργεί ένα μετα-ψηφιακό ηχητικό κόσμο τον οποίο αναπτύσσει περαιτέρω μέσα από την χειραγώγηση διαφόρων ηχητικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο. Ο ήχος χειρίζεται και αποδομείται μέσα από ένα δίκτυο αλγόρηθμων και διαφόρων μονάδων επεξεργασίας ψηφιακών σημάτων. Ο μουσικός κόσμος του Microseq επιδιώκει να αναπτύξει τον μουσικό λόγο μέσα από ηχητικό σχεδιασμό όπου εισάγονται, διασπώνται και σκεβρώνονται διαφορετικά στυλ και μορφές μουσικής.

Pandelis Diamandides

Blue Loquat (CY)

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη μουσική του μουσικού duo, πουακούει στο όνομα Blue Loquat, ως μία χαλαρή ακροβασία ανάμεσα σεδιάφορα και συχνά αντικρουόμενα στοιχεία. Πειραματισμοί πάνω στιςμουσικές φόρμες μέσω της αντιπαράθεσης ποικίλων μουσικών ειδών και αισθητικών θα σας επιβιβάσουν σ΄ ένα τρένο του παραλόγου που θαδιασχίσει διάφορα συναισθηματικά τοπία. Θα έρθετε αντιμέτωποι μεηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα, αναλογικά σύνθια και φωνητικά σε έναμοναδικό performance που συνδυάζει την ατμόσφαιρα του live με την εμπειρία του club.

Blue Loquat

Έλενα Αγαθοκλέους / Δημήτρης Σπύρου (CY)

Το Σκάσιμον στη λούπα

Mια ακουστική αφήγηση με κείμενα από τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και την «Ασκητική» του Νίκου Καζατζάκη, μέσα σε ένα τοπίο ηχητικών επαναλήψεων. Με την Έλενα Αγαθοκλέους και τον Δημήτρη Σπύρου. Παραγωγή: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Elena Acapella

ΤΡΟΜΠΚΤΝ

Το ΤΡΟΜΠΚΤΝ ειναι το πρότζεκτ του Αντρέα Τραχωνίτη. Δανείστηκε το όνομα του από το ΣΚΡΟΜΠΚΤΝ. Δανείζεται λουπαδόρους και πετάλια. Δανείζει ambience και noise, κάποτε ρυθμικά, και κάποτε αφηρημένα Φιλοδοξεί κάποια μέρα να ηχογραφηθεί, για να μπορέσει να ακουστεί έστω ακόμη 1 φορά.

TROMPKTN